torsdag 16 juli 2015

Greenpeace kramar ihjäl inte bara svensk växtförädling. Del 3.Figur 7. Det gyllene riset har fått sitt namn av att det är gult 
därför att det berikats med β-karoten, ett ämne som i vår kropp
 omvandlas till A-vitamin. Bilden hämtad ur boken Bortom GMO.
I de två första delarna av min lilla serie om GMO har jag behandlat svenska GMO-projekt som saboterats av Greenpeace. Nedan redovisas två internationella projekt som drabbats av samma öde. Sabotaget av det gyllene riset resulterar årligen i blindhet och död av tusentals barn i Asien.

Tomaten Flavr Savr
Den första i de europeiska livsmedelsbutikerna var tomaten med namnet Flavr Savr. Den var framtagen av det amerikanska företaget Calgene och den kännetecknades av att den inte ruttnade så snabbt. Företaget marknadsförde den som ”en vanlig tomat fast godare”. Det brittiska läkemedelsföretaget tillverkade puré av tomaterna och två brittiska matvarukedjor nappade. ”Made with genetically modified tomatoes” stod det med stora bokstäver på stormarknaden Sainsburys konserver, inte för att företaget var tvunget utan för att öka försäljningen. Det lyckades. 1997 sålde den genmodifierade tomatpurén bättre än vanliga i många butiker.

Miljörörelsen upptäckte att detta var en konkret måltavla som gemene man kunde begripa sig på. Svaret blev protestkampanjer mot ”Frankenfood” och hösten 1998 dök försäljningen. Underhuset i Storbritannien presenterade en rapport som slog fast att nedgången berodde på en förändrad inställning till genmodifierade grödor och att medierna blivit mer kritiska. Tomatpurén togs bort från hyllorna och matvarukedjorna lovade att deras egna märken aldrig skulle innehålla genmodifierade ingredienser igen.

Det Gyllene riset
Gyllene riset (Golden rice) är ris som genmodifierats till att producera betakaroten. Det började utvecklas under 90-talet (redan då tänkt som ett biståndsprojekt för att hjälpa barn i Asien och Afrika), och resultaten presenterades år 2000.

Resultatet var ett genmodifierat ris med 6 nya gener. Tre av de nya generna behövs för att risplantan ska tillverka betakaroten, en gen för att riset ska kunna lagra järn, en gen är tillagd för att underlätta upptagning av näring för tarmen och en sista gen ska hjälpa tarmen ta upp just järn. Denna sista gen kodar för ett protein som bryter ned de ämnen som naturligt finns i ris och aktivt förhindrar tarmen från att ta upp järn.

Betakaroten omvandlas till A-vitamin i våra kroppar. A-vitaminbrist är vanligt i framförallt Sydostasien, där många personer till följd av detta (stor del barn) drabbas av obotlig blindhet varje år.

Många barn och gravida kvinnor lider också av järnbrist, och till detta ligger motivationen bakom vissa förbättringar av det gyllene riset. Gyllene riset anses vara ett av de största moderna genombrotten inom biotekniken.
  
När Golden rice häromåret till slut hade gått igenom så många granskningsfaser och justeringar att det kunde testas på kinesiska barn summerade forskarna på Tufts University försöket som en total framgång: betakarotenet i riset omvandlades till A-vitamin och en enda skål täckte 60 procent av dagsbehovet.

När Greenpeace fick nys om saken publicerade de ett pressmeddelande som sköt in sig på att alla föräldrar inte var informerade om att riset var en GMO-gröda, ett ”potentiellt farligt” livsmedel – och plötsligt beskrevs försöket som en miljöskandal.

Följande sommar vandaliserades en filippinsk försöksodling med Golden rice av vad världen beskrev som 400 protesterande bönder. Den uppgiften kom från anti-GMO-aktivister och enligt den brittiska miljöjournalisten Mark Lynas utfördes i stället attacken av 50 tillresta miljöaktivister – framför lokala jordbrukare som i vissa fall grät över förstörelsen.

Greenpeacegrundaren Patrick Moore, som för länge sedan hoppade av organisationen och nu tillhör dess hårdaste kritiker, går ännu längre. Enligt honom är Greenpeace motkampanj ”ett brott mot mänskligheten”.

Greenpeace vill inte att hundratusentals barn skall bli blinda och dö varje år men de menar att de skall äta vitamintabletter för att hindra detta. Någon kommersiell odling av det gyllene riset har hittills inte skett.

Bengt Lindhé
_____________________________________________________________

Kvarnliden 5
532 31  SKARA
0511-16680

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar