torsdag 16 januari 2014

ÄR EKO-MJÖLK NYTTIGARE ÄN VANLIG MJÖLK?

Foto från artikel i Svd
De senaste dagarna har alla dagstidningar jag sett basunerat ut att eko-mjölk är nyttigare än vanlig mjölk. Anledningen är att den innehåller 62 % mer av fettsyran omega 3 än standardmjölk. Studien har genomförts i USA.

Orsaken är att ekomjölken produceras av kor som går ute på bete. I Sverige har vi lag på att alla kor måste gå på bete varje sommar och på vintrarna får dom gräsensilage. Det är därför inte sannolikt att vi skulle se samma skillnad om studien genomförts i Sverige. 

Det är nyttigt att dricka mjölk men vi dricker inte mjölk för att få i oss vårt dagliga behov av fettsyran omega 3. Ett glas mjölk innehåller 0,06 gram omega 3. Det rekommenderade intaget är 2-3 gram per dag. För att komma upp på den nivån med enbart mjölk oavsett om det är amerikansk eko-mjölk eller vanlig mjölk skulle vi behöva dricka 20-30 liter per dag. Vi äter fet fisk för att få oss den omega 3 vi behöver. En portion lax innehåller 4-5 gram.

För många år sedan rapporterade forskare på SLU i Uppsala att man inte hittat någon kemisk skillnad mellan vanlig mjölk och ekomjölk i Sverige. Om den studien innefattade omega 3 vet jag inte men slutsatsen är densamma.

Pengarna kan användas bättre än att betala överpris på eko-mjölk.
Min kollega Folke Vestervall i Helsingborg har gett mig alla siffror.


Bengt Lindhé
_______________________________
Bengt Lindhé
Kvarnliden 5
532 31  SKARA
0511-166 80

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar