torsdag 25 oktober 2012

SKARAHISTORIER 12- HANDELSSTADEN

Många stora matvarukedjor i Skara

SKARAHISTORIER 12- HANDELSSTADEN
Man hör ibland Skara beskrivas som en handelsstad. Stämmer det egentligen? Det har skrivits en hel del i tidningarna om detta på sistone. Vår position är nog egentligen lite kluven – Skara har bra dagligvaruhandel, men i övrigt är det dåligt beställt med butiker.
Å den ena sidan har vi flera stora mataffärer – ICA, COOP, City-Gross, Willys - alla med ett rikt sortiment. Mellan dessa råder skarp konkurrens vilket leder till låga priser för konsumenterna. Detta har medborgarna förstås stor glädje av.
Vi har dock inga specialbutiker av typen charkuteriaffär, ostaffär, fiskaffär eller liknande i Skara. Var hittar man t.ex. Påverås ost? Kanske i en varuvagn på Hötorget en dag i veckan. Måste man åka bil till gårdsbutiker på landet för att köpa lokala produkter?
Så även om matvarusidan i stort är bra, så finns det även här utmaningar för handeln.
Å den andra sidan har så vi det stora sorgebarnet, med en alltför svag sällanköpshandel. Det är väl dokumenterat att i Skara finns det få butiker med kvalitativt utbud inom mode, inredning, fritid m.m. Sällanköpshandeln har numera i stor utsträckning flyttat till Lidköping och Skövde. Detta är dels en konsekvens av att kundunderlaget i Skara är svagt, och dels av konsumenternas ökade rörlighet. Jag själv är inget undantag, och på lördagarna träffar jag många Skarabor när jag handlar i Lidköping. Man kan inte begära att kunderna ska vara ”trogna” sin hemmamarknad, och kommungränserna har idag allt minde relevans för människors konsumtionsvanor.
Skara har ju förstås också JULA-varuhuset med sin lågprisprofil. Kanske bidrar det till att locka kunder utifrån som ett komplement till dagligvaruhandeln.
Så hur blir det med Handelsstaden Skara i framtiden? Blir vi ett centrum för lågprishandel och dagligvaror, medan resten av detaljhandeln flyttar till grannstäderna? Vi kanske måste acceptera den rollen.

Jan-Erik Augustsson (FP)


1 kommentar:

  1. Nej det tycker jag inte. Detta skrevs före inlägget om Kötthallen Loke. Nota bene!

    SvaraRadera