tisdag 25 september 2012

SKARAHISTORIER 3 – ”MATSTADEN”


SKARAHISTORIER  3  –  ”MATSTADEN”
I försöken att formulera särskilda egenskaper för Skara som kan lyftas fram i visionsarbetet, nämns ibland att Skara skulle vara ”Matstaden”.  Det vore förstås trevligt att kunna kalla sig för en matstad, men vad står det begreppet för rent konkret? Jag undrar om det finns så mycket substans i detta.
Inte är väl Skara känt för någon speciell maträtt eller råvara eller restaurang? Alltså i jämförelse med andra kända regionala maträtter i landet som t.ex. Småländska isterband, Vätternröding, Halmstadlax. Det enda som jag kan komma på som är specifikt häromkring är grynkorven, men den är inte specifik just för Skara utan en mera allmän västgötsk produkt – men förvisso god.
Inte heller är Skara framstående i jämförelse med grannkommunernas utbud av restauranger – här finns t.ex. inte sushi eller tapas, bara ett ovanligt stort antal pizzerior! Vi borde hellre studera Falköpings kommun som lyckats långt bättre med att etablera sin profil med ”Slow Food”. Handen på hjärtat – det finns gott om orter i landet som med större rätt kan kalla sig matstaden.
Skaras profil är inom livsmedelsproduktion i stor skala, förädling och distribution, där Scan länge varit störst, men vi har även Lantägg och nya mindre slakterier, frysföretag och åkerier.
Sedan finns här förstås en rik jordbruksbygd runtomkring som producerar livsmedel av hög kvalitet.
Skaraborna vet säkert att uppskatta god mat av fina råvaror – men det är vi knappast ensamma om. Faktum kvarstår att Skara har ingen egen, genuin matprofil som vi kan lyfta fram.
Men vi behöver inte fastna i det negativa, utan i stället försöka vara lite konstruktiva. Varför inte anordna en tävling om att ta fram en ny maträtt med Skara-profil? Det vore väl en nyskapande och spännande uppgift för kreativa, matintresserade personer. Med kravet att utgå från lokala råvaror med hög kvalitet. Kommun och näringsliv kan tillsammans stå för tävlingen. Om inte annat så kanske det väcker uppmärksamhet – och med lite tur kanske det faktiskt utvecklas något genuint för Skara.
Annars får vi väl marknadsföra oss med att ”vi har tre sorters grynkorv”.
Jan-Erik Augustsson (FP)   

1 kommentar:

  1. Vi har i alla fall två av de fem fokusområdens i det nya matlandet på plats i Skara (primärproduktion och förädling, som Jan-Erik också nämner). Kvar att jobba mera med är offentlig mat (mat till skolor och äldreomsorg), matturism (som jag tycker till stor del saknas idag) och restaurang, som hänger ihop med föregående. Det finns en del att jobba med. Med fokus på fokusområdena har projektet Matlandet Skara goda förutsättningar även om vi inte hittar en genuin skararätt.
    Det jag tror mest på är utveckling av offentlig mat. För det är något vi i kommunen själva styr över.

    SvaraRadera