fredag 21 september 2012

SKARAHISTORIER 2 - ”1000-ÅRSSTADEN”


Domkyrkan Sankta Maria i Skara, invigd 1150
SKARAHISTORIER 2 -    ”1000-ÅRSSTADEN”
År 1988 var det stort jubileumsår i Skara kommun. Man firade att staden var 1000 år gammal. Det var fest och fyrverkeri – media och kungabesök. Jubileet blev en stor folkfest som skapade vi-känsla i kommunen och många kan fortfarande vittna om hur trevligt det var. Tills helt nyligen använde Skara kommun också begreppet 1000-årsstaden i sin marknadsföring.
I efterhand kan man dock förvånas över att jubileet alls kom till stånd, eftersom det faktiskt inte finns några skriftliga eller arkeologiska belägg för att Skara existerade år 988 e.kr. De äldsta (osäkra) beläggen för Skaras existens, och bebyggelsespår på platsen, är från början eller mitten av 1000-talet. Jubileet saknade alltså formell grund – det var en ren bluff! Eller om man vill vara snäll - en praktfull kommunal överdrift. Jag, som är docent i medeltidsarkeologi och chef för Västergötlands museum 1994-2003, har många gånger mött forskare runtom i landet som ironiskt frågat hur detta kunde ske. Normala källkritiska spärrar tycks ha släppt.
Då måste man emellertid komma ihåg att den andra halvan av 1980-talet var rent allmänt en tid då man tog ut svängarna lite för mycket i Sverige, både när det gällde lån och investeringar och när det gällde marknadsföring, som nu detta 1000-årsjubilem. Kanske ville man bara så hemskt gärna vara lika gammal som staden Lund, som ju faktiskt kan dateras till sent 900-tal.
Det här är förstås lite genant att medge idag, och en del tycker kanske att det inte borde sägas alls. Det skedde i en annan tid med andra värderingar. Nu är det förstås inte min mening att leta syndabockar, men rätt ska vara rätt i historieskrivningen.
Låt oss i stället vara positiva – det finns kanske anledning till ett nytt jubileum. Om museets arkeologer kan ge en rimligt säker datering av den äldsta bosättningen i Skara, så kan vi kanske ytterligare en bit in på 2000-talet fira 1000-årsjubileum igen – nu på bättre grund. Vi blir därmed först i landet med att ha firat det två gånger - vilket säkert uppmärksammas i Grönköpings Veckoblad.
Eller så borde vi i fortsättningen nöja oss med att vara ”en av Sveriges äldsta städer”. Det är ju gott nog.
Jan-Erik Augustsson (FP)

3 kommentarer:

 1. Vi som var med då blev kanske lite häpna över upphöjelsen till 1000 års stad, Men visst var det en härlig tid!
  Om jag kommer ihåg rätt så resonerade man ungefär så här. Det kommer troligen aldrig att kunna fastställas något bestämt år då Skara grundades. Den källa som talar för Skaras existens på 900-talet var benämnande i de isländska sagorna. (Enligt Arne Sträng, som jag intervjuade angående bilbliotekets historia långt senare). Lka bra att bestämma att det var 988 som Skara grundades tyckte man nog allmänt och ställde in sig på fest.

  SvaraRadera
 2. Jag flyttade till Skara 1988. Jag var med och firade nyårsafton på en konsert i Domkyrkan och var mäkta imponerad av att man satt Skara på kartan redan för 1000 år sedan. Långt senare har jag förstått att det fanns en osäkerhet i årtalet och att initierade Skarakällor tvekar på kvaliteten i uppgifterna.Men vad gör det? Firar gärna två eller fler gånger. Ett festligt partaj på t.ex. öl och grynkorv får man inte gå miste om eller hur? Man lever bara en gång!! Sen har jag hört från kyrkliga kretsar att Skara stift snart firar 1000 år. Det vore intressant att höra om någon vet när och om det kan verifieras. Kan våra nya kyrktorn bli symbolen för ett nytt millenium.

  SvaraRadera
 3. Jag flyttade till Skara 1988. Jag var med och firade nyårsafton på en konsert i Domkyrkan och var mäkta imponerad av att man satt Skara på kartan redan för 1000 år sedan. Långt senare har jag förstått att det fanns en osäkerhet i årtalet och att initierade Skarakällor tvekar på kvaliteten i uppgifterna.Men vad gör det? Firar gärna två eller fler gånger. Ett festligt partaj på t.ex. öl och grynkorv får man inte gå miste om eller hur? Man lever bara en gång!! Sen har jag hört från kyrkliga kretsar att Skara stift snart firar 1000 år. Det vore intressant att höra om någon vet när och om det kan verifieras. Kan våra nya kyrktorn bli symbolen för ett nytt millenium.

  SvaraRadera