Foto från en artikel om naturbete publicerad i
ATL Lantbrukets
affärstidning, Foto: Magnus Berg
|
Vi
hörde det i TV häromkvällen. En professor i Göteborg berättade för oss att vi
borde reducera vårt köttätande för att rädda klimatet.
Logiken
bakom det förslaget är att våra idisslare (kor, får och getter) i samband med
sin fodersmältning i en av sina fyra magar (vommen) producerar ganska stora
mängder av gasen metan, CH4, som efterhand rapas upp och bidrar till en höjning
av lufttemperaturen liksom koldioxiden CO2.
En
ko rapar upp 300 gram metan per dag. Problemet med metan är att det har
mångdubbelt större effekt på klimatet per mängdenhet än CO2 och det står för
0,7 – 1,6 % av växthuseffekten.
Nu
är det dessbättre så att metangas snabbt bryts ner i atmosfären. Det
ackumuleras därför inte och det försurar heller inte världshaven som koldioxid
gör. Vid fortsatta utsläpp på dagens nivå kommer metangashalten i atmosfären
därför inte att stiga ytterligare och kommer därför inte heller att påverka
klimatet i någon riktning.
Det
är värt att notera att 60 % av jordens utsläpp av metan beror på läckage från
olje- och gasutvinning, gas-distribution, gruvor, asfalt och soptippar. Det är
bara 17 % av metangasutsläppen som kommer från våra idisslare.
Vi
kan lugnt fortsätta med vårt köttätande och vi kan även framgent glädjas av
åsynen av öppna landskap och betande djur i sommarsverige.
Bengt
Lindhé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar