GMO-gröda konsumeras
till 70-90% av kycklingar, annat fjäderfä och nötkreatur enligt
UC Davis nya studie.
Bild hämtad från http://news.ucdavis.edu.
|
Om det är farligt med GMO borde farorna kunna avläsas i de länder som använder GMO-grödor i stor skala. Van Eenennaam & Young skrev följande i Journal of Animal Science 92:4255-4278 (2014):
”De
första GM-grödorna började odlas 1996 och i dag räknar man med att över 95
procent av USA:s livsmedelsproducerande djur får foder som förädlats med hjälp
av GMO. Det rör sig om miljarder djur varje år. Exempelvis föds nio miljarder
broilers upp årligen och fodret består vanligtvis av majs och sojaböna. 90 % av
den majs som i dag odlas i USA är genmodifierad. För sojaböna är siffran 93
procent.
För
att se hur övergången till foder som innehåller GMO påverkat djuren analyserade
en grupp forskare uppgifter om djurens produktivitet och hälsa mellan åren
1983-1994 och 2000-2011. Siffrorna hämtades från offentliga databaser som
exempelvis statistik som samlats in av USA:s jordbruksdepartement. Under
perioden 2000-2011 utfodrades i storleksordningen 100 miljarder djur med foder
som innehöll GMO.
Forskarna
sammanställde bland annat uppgifter både om djur som lever under en kort tid
som broilers, och de som lever längre som mjölkkor. De fann
inga tecken på att djurens hälsa eller produktivitet skulle ha påverkats i negativ
riktning på grund av övergången till foder som innehåller GMO.”
Nu
menar av allt att döma en del att det som händer i USA inte har relevans för
oss i Europa.
En
notis i ATL den 10 januari 2014 berättade att det från och med februari månad
2014 är fritt fram för danska kycklingproducenter att ge genmodifierat foder
till sina djur. Stigande foderpriser och minskande efterfrågan på kycklingar
som fötts upp garanterat GMO-fritt ligger bakom beslutet.
Enligt
Dansk slaktefjerkræ skulle 117 miljoner kycklingar bli redo för slakt i Danmark
2014. Av allt att döma har även vi svenskar vid det här laget stoppat i oss
några av dessa och av allt att döma har mortaliteten inte påverkats vare sig i
Danmark eller Sverige.
I
Sverige råder fortfarande förbud mot att använda GMO-soja i djurfoder.
När
det gäller GM-växter som tolererar gifter mot ogräs, herbicidtoleranta,
har författarna till boken Bortom GMO författarna en reservation. ”Även
om glyfosat (växtgiftet) må vara mindre giftigt än andra herbicider och underlätta
övergången till plöjningsfritt jordbruk kan glyfosfatresistens aldrig bli en
del i strävandet mot ett jordbruk utan bekämpningsmedel. Resistensutveckling
som leder till att ökade herbicidmängder måste användas är givetvis oroande.”
När
det gäller resistens mot insekter och svampar är entusiasmen desto
större. ”Inga negativa effekter för människor eller husdjur har kunnat noteras
för insektsresistens som tagits fram genom kristallina proteiner. Det har
inneburit en minskad användning av insektsgifter och lett till stora
hälsovinster för bomullsbönder i Indien som tidigare spred stora mängder
hälsovådliga insektsgifter med ryggspruta.
Det
har hävdats att det finns en risk för ökad förekomst av skadeinsekter i
anslutning till odling av insektsresistenta grödor. I Kina har man fått ökade
problem med skadeinsekter på fält som ligger i anslutning till bomullsodlingar.
Förklaringen
är dock att besprutningen med insekticider (insektsgifter) minskade genom
introduktionen av Bt-bomull. Den minskade besprutningen ledde till minskat
spill av insektsgifter till kringliggande fält, som tidigare höll tillbaka
skadeinsekter även i dessa fält. Pollinerande insekter påverkas inte negativt
av Bt-egenskapen.
Genspridning
Trots
omfattande forskning och ett stort antal riskvärderingar finns det inte något
exempel på att en GM-gröda med en oönskad egenskap har förorsakat en bestående
etablering i naturen. Oberoende av om en spridning sker genom pollen eller frön
krävs det att egenskapen innebär en selektiv fördel för sin bärare jämfört med
de typer som saknar egenskapen. Endast då kan den etableras i den vilda
populationen. Analysen av riskscenarier när det gäller GM-grödor kan baseras på
djup vetenskaplig förståelse och erfarenhet.
De
egenskaper som är agronomiskt intressanta saknar normalt överlevnadsvärde
utanför odlingssystemen. Situationen är likartad för konventionellt odlade
grödor. De utgör inget problem ur naturvårdssynpunkt därför att de inte är
konkurrenskraftiga i naturen.
Finns
det inga risker med GM-grödor?
Ingen
kan säga att risken är noll med GM-grödor. Detta tas ibland som intäkt för att
kräva en stor restriktivitet.
Det som forskningen entydigt har visat är att det
generellt sett inte finns större risker med GM-tekniken jämfört
med de växtförädlingstekniker som använts för att ta fram de grödor som vi äter
i dag.
Åtskilliga
forskningsmiljarder har lagts ned på att analysera eventuella risker.
GM-skördarna har i genomsnitt ökat med 21 procent och användningen av
bekämpningsmedel har minskat med 17 procent.
Det som framför allt har bidragit
till denna omfattande minskning är insektsresistenta sorter och sorter
resistenta mot svampangrepp. Detta har inte påverkat regelverket inom
EU som i stället blivit striktare. Det är i dag lika komplicerat (och i många
länder lika omöjligt) att genomföra ett småskaligt fältförsök som det var för
10 år sedan.
Slutord
I
april 2013 lämnade Stockholm Environment Institute, SEI, en rapport med
rubriken ”På väg mot 9 miljarder” där forskaren Ivar Virgin skriver som följer:
”Fram till 2050 behöver världen producera nästan dubbelt så mycket mat och
foder på samma jordbruksareal som i dag.”
Med växtförädlingens hjälp kan vi i
dag åstadkomma grödor som skulle få gårdagens bönder att tappa hakan. Grödor
som ersätter fossil olja, grödor som förser oss med läkemedel och vitaminer,
grödor som kan växa på försaltade jordar och grödor som stoppar kväveläckage
till Östersjön är bara några exempel (ur boken Bortom GMO).
Några
ord av docent Jens Sundström vid SLU i Uppsala får avsluta min lilla serie om
GMO.
”All tillgänglig forskning visar att det inte är förädlingsmetoden som
avgör en grödas påverkan på människors och djurs hälsa eller den omgivande
miljön. Trots detta ställs fortsatt omfattande krav på riskanalyser av
GM-grödor medan motsvarande krav helt saknas för konventionellt förädlade
grödor.
– Vi riskerar att gå miste om den teknikutveckling som är nödvändig för
att Europa på sikt ska kunna utveckla ett jordbruk som både är ekonomiskt och
miljömässigt hållbart.
– En annan slutsats är att det nu är hög tid att
reformera EUs biosäkerhetslagstiftning och införa en teknikneutral lagstiftning
som reglerar slutprodukten i stället för förädlingsmetoden. (http://www.extract.se 2014-08-26)."
Jag
har i min GMO-serie ofta hänvisat till boken Bortom GMO. Långa namnet på
boken är Bortom GMO – Vetenskap och växtförädling för ett hållbart jordbruk.
Författarna heter Roland von Bothmer, Torbjörn Fagerström och Stefan Jansson.
Alla tre är ledamöter i Kungl. Vetenskapsakademien.
Bengt
Lindhé
___________________________________________________
Kvarnliden
5
532
31 SKARA
0511-16680
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar