fredag 6 juni 2014

ELISABETHS BILDER BERÖR

Elisabeth Ohlson Wallin, med rötter i Skara, har berört oss än en gång. Ack Sverige Du sköna heter den nya boken som inte helt slumpmässigt blev tillgänglig för allmänheten på Sveriges nationaldag. Det är ingen bok man kryper ner i sängen med för den väger nästan lika mycket som Skaramissalet. Den bör ligga på ett lågt bord framför en när man sakta bläddrar igenom den. En så vacker bok vill man inte heller misshandla som jag normalt gör med böcker jag konsumerar. Det tog en dryg timme att begrunda alla 142 bilderna. När jag reste mig ur soffan upptäckte jag att jag var berörd men jag var just då inte medveten om varför. Efter ett tag kom jag till klarhet.

Världen har kommit till Sverige, med all sannolikhet för att stanna. Men vi har inte tagit det till oss än. Bilden ovan kan ses som en sammanfattning av bokens innehåll. Vi hastar förbi vår nya verklighet som vi inte ser, eller vill se, eftersom vi är så upptagna av ständig musikunderhållning eller oändliga mobilsamtal.

Lite förbryllad blir man. Många bilder föreställer människor från fjärran länder men plötsligt ser man några kulliga herefordkvigor frossa i sig nyslaget hö eller konturerna av Bjurums kyrka. Av och till får vi se bilder som vi hade förväntat oss med tanke på bokens rubrik, liksom för att få oss att hämta andan mellan alla oväntade upplevelser.

Mina egna rötter finns i Åstorp i Skåne. Jag hajade därför till när jag fick se två helt sterila miljöer som hade rubriken Förvaret i Åstorp. Elisabeth fick förklara vad det var. Något förvar fanns inte i Åstorp så länge jag bodde där. Det var ett ställe där man förvarade personer som skulle utvisas ur landet.  Förmodligen måste det finnas även sådana platser i vårt nya internationella Sverige. Men man har inte svårt att föreställa sig hur de personer känner sig som måste vistas där. Dessbättre fanns det också en annan bild från Åstorp. Björkar i Södersåsens raviner. I min ungdom red jag över Söderåsen varje sommarsöndag på vägen till ridbanan. Även det berörde mig fast på ett annat sätt än bilderna på förvaringen i Åstorp.

Till sist en rent praktisk sak. Bilderna saknar helt text. I slutet av boken finns alla 142 bilderna i miniformat med en kortfattad text om var bilden var tagen eller om vad den föreställde. Det var lite knegigt att bläddra fram och tillbaka i den tunga boken. Men jag är övertygad om att Elisabeth hade en tanke bakom att visa bilderna i fullformat helt utan text.

Tack för boken Elisabeth! Nu ser jag Sverige med nya ögon.

Bengt Lindhé
______________________________________
Bengt Lindhé
Kvarnliden 5
532 31  SKARA
0511-166 80



1 kommentar:

  1. Hon är en person som skapat mycket konflikt med sina antireligiösa fotografier med HBT tema. Hon tål inte kritik och hela det svenska kulturetablissemanget har hon tyvärr haft bakom sig. Men det speglar inte vad folket tycker tror jag.

    SvaraRadera