Bild
publicerad i Smålandsnytt 24 april 2014
"Brist på ekologiska
ägg"
|
Den
16 november publicerade SvD en artikel med rubriken ”Ekologisk odling – vägen
till svält” av ultunaforskarna Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas
Kätterer och Rune Andersson. Artikeln var en sammanfattning av boken ”Den
ekologiska drömmen – myter och sanningar om ekologisk odling.”
Dagens
ekologiska lantbruk omfattar 15 % av åkermarken. Ekologisk odling utesluter
mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel. I den allmänna debatten odlas tesen
att ekologiskt odlade produkter är nyttigare att äta och till gagn för miljön.
Av den anledningen är många villiga att betala mer för ekologiska livsmedel.
Slutorden
i sammanfattar kort bokens budskap. Ekologisk odling anses vara vägen till mer
uthålligt jordbruk men forskning visar att så inte är fallet. Ekologiskt
jordbruk reducerar skörden kraftigt och kan därför inte försörja en växande
befolkning. Ekologisk mat är inte heller hälsosammare och odlingsformen är inte
bättre för miljön.
Den
här boken illustrerar behovet av att forskarna på SLU inte bara skall sitta på
sina kammare och publicera vetenskapliga rapporter. Produktionen av våra
livsmedel berör oss alla och en korrekt information om svenskt jordbruk via press
och TV är därför angelägen. Nu är det inte bara forskarnas fel att det är glest
mellan informationstillfällena. Det är inte första gången som forskarna på SLU
har försökt säga sanningen om ekologisk livsmedelsproduktion men den här gången
tog det skruv. De stora tidningarna har reagerat liksom TV.
Man
skulle önska att boken blev obligatorisk litteratur i högstadieskolan. Boken
beskriver utvecklingen av jordens befolkning. Dagens 6,9 miljarder kommer att
bli 9,15 miljarder 2050. Redan nu är det en miljard människor som inte får
tillräckligt med mat för en fullvärdig näringstillförsel. Tillgången till
åkermark är i dag 0,23 hektar åkermark per person (en tredjedels fotbollsplan)
och så mycket mer kommer det inte att bli. I Sverige har vi ungefär lika mycket
eller 0,26 hektar per person. Vi importerar redan nu hälften av våra livs
medel. Skulle vi gå över till ekologisk odling till 100 procent måste vi
importera mer än 70 procent.
Utrymmet
tillåter inte fler siffror men jag rekommenderar boken till alla som vill
fördjupa sig i ämnet. Den beskriver bland annat de effektiviseringar som skett
i livsmedelsproduktionen och vad som kan komma framöver.
Bengt
Lindhé
____________________________________________
Kvarnliden 5
532 31 SKARA
0511-166 80
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar