”KÖTTHALLEN
LOKE” - EN SALUHALL I CENTRALA SKARA?
Just nu diskuteras
hur man ska utveckla ”Matlandet Skara”. Vid ett upptaktsmöte häromdagen på
Green Tech Park diskuterades lämpliga projekt, som skulle kunna lyfta Skara som
matstad. Idén om en saluhall har
presenterats tidigare av Leif Chressman, ordförande i MEGA, utan större respons.
Bättre gick det på Green Tech parkmötet där bl.a. företrädare för olika
näringar i anslutning till ”mat” var närvarande. Vi, som var där, beslöt att förorda
att en förstudie görs för att kartlägga förutsättningarna för en saluhall. Ett första
villkor för en hall är förstås att det finns lokala producenter som är villiga
att sälja sina varor där. Några tankar kring detta:
Runtom Skara finns
flera gårdar som levererar kött och charkprodukter av högsta klass. Detta är
något som borde uppmuntras och nå ut till konsumenterna på ett bättre sätt.
Ofta säljs varorna i egna gårdsbutiker och ibland, i liten skala, även i större
mataffärer i staden.
Vi har själva länge tyckt
att det saknas försäljning inne i centrum av Skara av lokalt kött och chark,
med lite mer kvalitet, personlig service och känsla än man får i snabbköpen.
Vi har också förstått
att en del funderar på om det går att få till stånd en ”Saluhall” i centrala
Skara, där sådana varor kunde säljas. Själva tanken med en saluhal är ju att
flera handlare samsas under samma tak, vilket drar fler kunder. Man kan ju då välja
handlare med kvalitetsprodukter.
Det går nog i och för sig att bygga en ny saluhall, kanske rentav mitt på Hötorget, eller hellre på parkeringen bakom Willys. Men det blir dyrt, och ställer stora krav på anpassning av arkitekturen. Knappast lönsamt i första taget. Och vem ska stå för en sådan investering? Innan man löst den frågan har nog luften gått ur projektet.
Bättre då att använda en befintlig och ledig lokal, som man kan växa in i utan alltför stora investeringar.
Ett förslag värt att pröva är att använda de lokaler som förut
inrymt Skaraborgs Läns Tidning, i hörnet Skaraborgsgatan och Klostergatan.
Alltså hela bottenvåningen i det huset, både redaktionsdelen och den större
hallen bakom, som vetter ut mot Olins Gränd. Här finns t.ex. redan lastport.
Lokalerna är stora nog att rymma flera kötthandlare, kanske 3-4 stycken. Det blir som en saluhall i miniatyr. Det visar sig kanske att det finns flera som vill hyra in sig där. Åtminstone en kvinna som länge velat starta kött- och charkförsäljning med produkter från den egna gården. Här kan hon starta i liten skala, och få draghjälp av andra likasinnade.
Det går nog i och för sig att bygga en ny saluhall, kanske rentav mitt på Hötorget, eller hellre på parkeringen bakom Willys. Men det blir dyrt, och ställer stora krav på anpassning av arkitekturen. Knappast lönsamt i första taget. Och vem ska stå för en sådan investering? Innan man löst den frågan har nog luften gått ur projektet.
Bättre då att använda en befintlig och ledig lokal, som man kan växa in i utan alltför stora investeringar.
Ett förslag värt att pröva är att använda de lokaler som förut
inrymt Skaraborgs Läns Tidning, i hörnet Skaraborgsgatan och Klostergatan.
Alltså hela bottenvåningen i det huset, både redaktionsdelen och den större
hallen bakom, som vetter ut mot Olins Gränd. Här finns t.ex. redan lastport.
Lokalerna är stora nog att rymma flera kötthandlare, kanske 3-4 stycken. Det blir som en saluhall i miniatyr. Det visar sig kanske att det finns flera som vill hyra in sig där. Åtminstone en kvinna som länge velat starta kött- och charkförsäljning med produkter från den egna gården. Här kan hon starta i liten skala, och få draghjälp av andra likasinnade.
Kanske ryms det också
en enklare servering?
Läget är utmärkt -
mitt i centrum, mellan ICA Munken, Netto och Willys. Här kan bli ett riktigt matkluster.
Lokalen har stora fönster åt flera håll och kan lätt bli riktigt inbjudande,
med entré från flera sidor. Just nu verkar det inte finnas någon annan som vill
flytta dit.
Kanske kräver en
sådan här verksamhet en ändring i detaljplanen för att godkännas. Men det ska
väl inte vara omöjligt, förutsatt att lokalen kan anpassas till normala krav på
hygien och livsmedelshantering.
Kvarteret heter Loke
- så varför inte kalla etablissemanget för "Kötthallen
Loke" - lite i analogi med "Potatisboden" i andra änden av Klostergatan.
Jan-Erik Augustson (FP)
Loke" - lite i analogi med "Potatisboden" i andra änden av Klostergatan.
Jan-Erik Augustson (FP)
Anita Afzelius-Alm (FP)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar