SKARAHISTORIER 3
– ”MATSTADEN”
I försöken att
formulera särskilda egenskaper för Skara som kan lyftas fram i visionsarbetet,
nämns ibland att Skara skulle vara ”Matstaden”. Det vore förstås trevligt att kunna kalla sig för en
matstad, men vad står det begreppet för rent konkret? Jag undrar om det finns så
mycket substans i detta.
Inte är väl Skara
känt för någon speciell maträtt eller råvara eller restaurang? Alltså i
jämförelse med andra kända regionala maträtter i landet som t.ex. Småländska
isterband, Vätternröding, Halmstadlax. Det enda som jag kan komma på som är
specifikt häromkring är grynkorven, men den är inte specifik just för Skara
utan en mera allmän västgötsk produkt – men förvisso god.
Inte heller är Skara
framstående i jämförelse med grannkommunernas utbud av restauranger – här finns
t.ex. inte sushi eller tapas, bara ett ovanligt stort antal pizzerior! Vi borde
hellre studera Falköpings kommun som lyckats långt bättre med att etablera sin
profil med ”Slow Food”. Handen på hjärtat – det finns gott om orter i landet
som med större rätt kan kalla sig matstaden.
Skaras profil är inom
livsmedelsproduktion i stor skala, förädling och distribution, där Scan länge
varit störst, men vi har även Lantägg och nya mindre slakterier, frysföretag
och åkerier.
Sedan finns här
förstås en rik jordbruksbygd runtomkring som producerar livsmedel av hög
kvalitet.
Skaraborna vet säkert
att uppskatta god mat av fina råvaror – men det är vi knappast ensamma om. Faktum
kvarstår att Skara har ingen egen, genuin matprofil som vi kan lyfta fram.
Men vi behöver inte
fastna i det negativa, utan i stället försöka vara lite konstruktiva. Varför
inte anordna en tävling om att ta fram en ny maträtt med Skara-profil? Det vore
väl en nyskapande och spännande uppgift för kreativa, matintresserade personer.
Med kravet att utgå från lokala råvaror med hög kvalitet. Kommun och näringsliv
kan tillsammans stå för tävlingen. Om inte annat så kanske det väcker
uppmärksamhet – och med lite tur kanske det faktiskt utvecklas något genuint
för Skara.
Annars får vi väl marknadsföra
oss med att ”vi har tre sorters grynkorv”.
Jan-Erik Augustsson
(FP)
Vi har i alla fall två av de fem fokusområdens i det nya matlandet på plats i Skara (primärproduktion och förädling, som Jan-Erik också nämner). Kvar att jobba mera med är offentlig mat (mat till skolor och äldreomsorg), matturism (som jag tycker till stor del saknas idag) och restaurang, som hänger ihop med föregående. Det finns en del att jobba med. Med fokus på fokusområdena har projektet Matlandet Skara goda förutsättningar även om vi inte hittar en genuin skararätt.
SvaraRaderaDet jag tror mest på är utveckling av offentlig mat. För det är något vi i kommunen själva styr över.