söndag 15 juli 2012

BARA BÖRJAN?


Idag regnar det. Igår regnade det. I morgon kommer det att regna. Regnskurarna faller än här än där. Exakta prognoser verkar helt omöjliga. Det är svårt att planera något i förväg och som sträcker sig över längre tid än fyra timmar. Frustrationen hos turismberoende är förståelig. Det strandnära boendet har på många håll blivit farligt. Att vattendrag inte klarar att ta emot regnmassorna med översvämning som följd har blivit allt vanligare.

Vi som har några år på nacken har upplevt många regnsomrar, men de var liksom inte alls så här. Då var det antingen regniga veckor eller soliga veckor - inte som nu: regn och sol om vartannat under dagen. Inte heller känner jag igen dessa störtregn. Så regnade det i tropikerna fick jag lära mig i skolan. Men nu regnar det så här.

Enligt Martin Hedberg, känd klimatexpert och frilansande meteorolog vid Sveriges Television, är detta bara början.

Jordens medeltemperatur har ökat 0,8 grader pga den globala uppvärmningen. Då avdunstar vatten. Det måste komma ner någonstans. Och det blir bland annat här…
Enligt Martin Hedberg är det vi ser nu långt ifrån det vi kommer att se i framtiden. Den globala uppvärmningen tros bli 2-4 grader de närmaste hundra åren…
För Sveriges del verkar extremvädret främst yttra sig i oerhörda regnmassor särskilt på sommaren. Inte varje sommar, men allt oftare.

Klimatförändringen är alltså redan här. Vi har missat att fatta beslut, som borde gjorts för tjugo-tretti år sedan. Det går inte att göra ogjort. Nu gäller det att försöka begränsa den globala medeltemperaturökningen så den ”bara” blir två grader.

Att omställningen inte gjordes för tretti år sedan är naturligtvis inte underligt. Inte många förstod. Nu vet vi. Ändå verkar de rätta besluten kräva beslutsfattare med särskilt stort mod som klarar att ta de obekväma beslut som det ofta handlar om.

Men samhället måste också förberedas för att klara problemen som extremvädret för med sig. Ett nytt perspektiv behöver tillföras all ny planering – klimatperspektivet. Med hjälp av experter kan vi ta reda på vad som skulle kunna hända för att ha möjlighet att anpassa samhället.

Även denna aspekt kräver tjänstemän och beslutsfattare med kapacitet för nytänkande parat med gott omdöme.

Anita Afzelius-Alm




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar